Τα δάπεδα συστατικών βινυλίου ή πολυβινυλοχλωριδιου είναι θερμοπλαστικά δάπεδα υψηλής πολυμορφίας και εξαιρετικής μηχανικής αντοχής.
Το τελικό προϊόν προκύπτει από τον πολυμερισμό του χλωριδίου του βινυλίου, το οποίο με χρήση πλαστικοποιητών γίνεται εύκαμπτο.
Τα δάπεδα βινυλίου κατηγοριοποιούνται σε ομογενή και ετερογενή δάπεδα:
Τα ομογενή δάπεδα βινυλίου κατασκευάζονται με την μέθοδο της κυλινδροποίησης. Μεγάλοι κύλινδροι πρεσάρουν ένα μίγμα πολυβινυλοχλωριού, ορυκτών πλήρωσης και χρώματος για να δημιουργήσουν ένα φύλλο βινυλίου με όψη και νερά μαρμάρου.
Μια άλλη μέθοδος κατασκευής, είναι με την χρήση θερμόπρεσας όπου κόκκοι PVC συνενώνονται σε μια μορφή πλακιδίου.
τα ετερογενή δάπεδα βινυλίου εμφανίζουν σήμερα και το μεγαλύτερο αισθητικά ενδιαφέρον. Δημιουργούνται από την συνένωση επιμέρους φύλλων υλικών σε μορφή sandwich. Το κάτω στρώμα είναι από ανακυκλωμένο PVC και δρα αποσβεστικά και ηχοαπορροφητικά. Το ενδιάμεσο στρώμα είναι από fibreglass και λειτουργεί σταθεροποιητικά. Το επάνω στρώμα περιλαμβάνει το διακοσμητικό κομμάτι του δαπέδου. Τέλος διαστρώνεται με βερνίκι πολυουρεθάνης που το σφραγίζει και προστατεύει από γρατζουνιές, και άλλες φθορές. Σήμερα μπορεί να είναι απομίμηση ξύλου, γρανίτη, μαρμάρου, τσιμεντοκονίας, μέταλλου, πέτρας, υφάσματος ή να έχει εκτυπωμένο ένα έμβλημα ή και ένα λογότυπο της αρεσκείας μας.
Σε γενικές γραμμές τα δάπεδα βινυλίου ξεχωρίζουν λόγω των ιδιοτήτων τους που τα καθιστούν δάπεδα εύκολα στον καθαρισμό σε ζώνες υψηλής κυκλοφορίας και χρήσης με ιδιότητες αντιστατικές, απορροφητικές κραδασμών και ήχου, αντιολισθητικές, αντιμικροβιακές με χαμηλό κόστος και εξαιρετικό κύκλο ζωής.
Τα Αγώγιμα Δάπεδα είναι ένα προιόν πρεσαριστό συνθετικό ομογενές πλακάκι με υψηλές αντιστατικές ή αγώγιμες ιδιότητες.
Η παραγωγή του βασίζεται σε τεχνολογία θερμής σύντηξης συστατικών βινυλίου και πλαστικού που οδηγούν σε έναν ιδανικό συνδυασμό ηλεκτροστατικών ιδιοτήτων και μηχανικής αντοχής.
Το τελικό προϊόν είναι ιδανικό για χρήση σε ηλεκτρονικά εργαστήρια βιομηχανίες, χειρουργεία και γενικά όπου απαιτούνται ειδικές ηλεκτροστατικές συνθήκες.
Η Ηλεκτροστατική συμπεριφορά των δαπέδων
Ηλεκτροστατικά φορτία δημιουργούνται όταν μονωτικά υλικά τρίβονται το ένα με το άλλο. Αυτό συμβαίνει διότι ηλεκτρόνια μετακομίζουν από τη μία επιφάνεια στην άλλη και λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας δεν "προλαβαίνουν" να επιστρέψουν πίσω.
Τα υλικά τριβής παίζουν τον κυριότερο ρόλο, όσον αφορά την ένταση του ηλεκτροστατικού φορτίου.
Συνθετικές και δερμάτινες σόλες, για παράδειγμα πάνω σε μαλλί ή polyamide οδηγούν σε υψηλά φορτία, ενώ μικρά φορτία δημιουργούνται από λαστιχένιες σόλες. Τα υλικά από polypropylene γενικά δημιουργούν μικρά φορτία.
Στα εύκαμπτα δάπεδα γενικά μπορούμε να πούμε ότι το PVC (αν δεν έχει ειδική σύνθεση) δεν είναι αντιστατικό, ενώ το linoleum είναι.
Ρόλο παίζει και η υγρασία της ατμόσφαιρας, αφού όσο χαμηλότερη είναι τόσο αυξάνεται το δημιουργούμενο ηλεκτροστατικό φορτίο. Έτσι σε κλιματιζόμενους χώρους, όπου ξηραίνεται η ατμόσφαιρα, παρατηρείται εντονότερα το φαινόμενο της ύπαρξης ηλεκτροστατικών φορτίων.
Αποτέλεσμα και απαιτήσεις
Το φορτίο από τις σόλες και τα ρούχα μεταφέρεται στον άνθρωπο που τα φοράει. Η αποφόρτιση γίνεται μόλις ακουμπήσει ένα αγώγιμο αντικείμενο. Αν το φορτίο είναι μικρό η αποφόρτιση περνά απαρατήρητη. Αλλιώς γίνεται εκκένωση που προκαλεί δυσφορία.
Το ηλεκτρικό τόξο που προκαλείται μπορεί να φθάσει μέχρι και 15kV που δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Έτσι σε κανονικούς χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε δεν χρειάζεται κανενός είδους προφύλαξη. Πάντως το όριο της εκκένωσης για να μη προκαλεί δυσφορία, θεωρούνται τα 3kV.
Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο σε χώρους γραφείων χωρίς να δικαιολογείται από την επίστρωση του δαπέδου (μοκέτα ή πλαστικό). Δύο είναι οι πιθανές αιτίες.
1) Φορτία που έχουν δημιουργηθεί από άλλη αιτία και όχι το δάπεδο, αλλά δεν μπορούν να εκφορτιστούν λόγω παπουτσιών με μόνωση (λαστιχένιες σόλες).
2) Ο άνθρωπος φορτίζεται από την καρέκλα που κάθεται αν τα περιστρεφόμενα ροδάκια της δεν είναι αγώγιμα, ώστε να γίνεται εκφόρτιση ομαλά.
Οι ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. computer) που χρησιμοποιούνται, ανάλογα με τις κατασκευαστικές τους λεπτομέρειες, ίσως έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από την ανθρώπινη. Οι κατασκευαστές τότε ζητούν μέγιστο μέγεθος φορτίσεως καθώς και ελάχιστες τιμές σχετικής υγρασίας.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε χώρους όπου χρησιμοποιούνται εκρηκτικές ή εύκολα αναφλέξιμες ουσίες (χειρουργεία, εργαστήρια, αποθηκευτικοί χώροι πυρομαχικών ή πυροτεχνημάτων, σταθμοί παραγωγής γκαζιού).
Ορισμοί ηλεκτροστατικών ιδιοτήτων δαπέδων
Το μέγεθος που χαρακτηρίζει τις ηλεκτροστατικές ιδιότητες ενός δαπέδου είναι η αντίσταση, μετριέται δε σε Οhm. Αυτή ανάλογα με το πως γίνεται η μέτρηση διακρίνεται σε:
Επιφανειακή αντίσταση Rot (DIN 54 345)
H αντίσταση ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια στην πάνω επιφάνεια μοκέτας.
Κατακόρυφη αντίσταση Rdt (DIN 54 345)
Η αντίσταση ανάμεσα στην πάνω και την κάτω επιφάνεια, μη τοποθετημένης μοκέτας.
Αντίσταση διαρροής Ra (DIN 51 953)
Η αντίσταση ανάμεσα στην πάνω και την κάτω επιφάνεια, μη τοποθετημένου εύκαμπτου δαπέδου (πλαστικού, καουτσούκ, linoleum).
Αντίσταση γειώσεως Re (DIN 51 953) και Ret (DIN 54 345)
H αντίσταση διαρροής ανάμεσα στην πάνω επιφάνεια και της Γης ενός εύκαμπτου δαπέδου (Re) ή μιας μοκέτας (Ret) (μη τοποθετημένων).
Τοπική αντίσταση μονώσεως Rst (VDE 0100)
Η αντίσταση ανάμεσα στην πάνω επιφάνεια ενός τοποθετημένου δαπέδου και τη Γη.
Σύμφωνα με τα παραπάνω τα δάπεδα μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες:
Αγώγιμα = δάπεδα με αντίσταση γειώσεως 5×10 4< R <106 Ohm
Τα αγώγιμα δάπεδα κατάλληλα τοποθετημένα (με πλέγμα χαλκού και γείωση), διώχνουν όποιο ηλεκτροστατικό φορτίο δημιουργηθεί. Χρησιμοποιούνται σε χώρους με πολύ υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ευαισθησίας ηλεκτρονικών μηχανημάτων.
Hμιαγώγιμα = μόνο για μοκέτες με κατακόρυφη αντίσταση Rdt <109 Ohm
Αντιστατικά = δάπεδα με αντίσταση γειώσεως 10 6< R <108 Ohm
Μονωτικά = δάπεδα με τοπική αντίσταση μονώσεως Rst> 5 × 104 Ohm
Μονωτικά δάπεδα δεν απαιτούνται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως μπροστά σε ηλεκτρικούς πίνακες, σε σημεία συναρμολογήσεως ηλεκτρονικών συσκευών, σε εργαστήρια φυσικής και γενικά όπου χρειάζεται προστασία από κατά λάθος επαφή με υψηλή ηλεκτρική τάση.
Γίνεται κατανοητό ότι η ηλεκτροστατική συμπεριφορά των δαπέδων είναι ένα όχι απόλυτα ξεκαθαρισμένο θέμα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξετάσεως ανάλογα με το ποιος κάνει τη μέτρηση ή το ποιος ζητάει την πιστοποίηση. Δύο ακόμα μετρήσεις που συχνά εμφανίζονται στις προδιαγραφές των προϊόντων είναι οι παρακάτω.
Κατακόρυφη αντίσταση κατά NFPA 56
Μετριέται η αντίσταση διαρροής ανάμεσα στο τοποθετημένο δάπεδο και τη Γη καθώς επίσης και ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια που απέχουν μεταξύ τους 90cm (επιφανειακή αντίσταση). Τα ηλεκτρόδια έχουν επιφάνεια 32cm2 και η ηλεκτρική τάση που χρησιμοποιείται είναι 500V.
Τεστ βαδίσεως (DIN 54345 T2)
Μετριέται η τάση U (σε kV) με την οποία φορτίζεται άνθρωπος περπατώντας σε δάπεδο φορώντας για μεν μοκέτα λαστιχένιες σόλες, για δε άλλα εύκαμπτα δάπεδα σόλες από PVC.
Ταυτόχρονα μετριέται ο χρόνος (σε sec) που το ηλεκτρικό φορτίο πέφτει στο μισό, αν μετά τη βάδιση ο άνθρωπος που κάνει τη δοκιμή, παραμείνει ακίνητος.
Έτσι φαίνεται κατά πόσο το δάπεδο επιτρέπει την ομαλή εκφόρτιση των δημιουργούμενων ηλεκτροστατικών φορτίων, που ίσως προέρχονται και από άλλες πηγές.
Τα τεστ αυτά συμπυκνώνονται στις νόρμες
IEC 611340-4-1 EN 1081 (100V) ANSI 2020 /ESD 7.1
Aντιστατικά
Τα αντιστατικά ομογενή δάπεδα παρέχουν υψηλή ηλεκτρική μόνωση R >106 Ohm ώστε να προφυλάσσουν ανθρώπους και μηχανήματα από ηλεκτρικές εκκενώσεις. Είναι κατάλληλα για ηλεκτρονικά εργαστήρια ιατρεία, μικροβιολογικά, οδοντιατρεία, ραδιοφωνικούς σταθμούς, αίθουσες Η/Υ - computer room και άλλους χώρους με υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρικών φορτίων. Η τοποθέτηση της επίστρωσης πραγματοποιείται με ακρυλική κόλλα σε λείο και συμπαγές υπόστρωμα ενώ για την επίτευξη συνοχής σε ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου χρησιμοποιούνται στους αρμούς σύνδεσης βυνιλικοί ράβδοι συγκόλλησης οι οποίοι ενσωματώνονται με το δάπεδο με θερμοκόλληση.
Τα αγώγιμα είναι ειδικευμένα δάπεδα που καλύπτουν ιδιαίτερες ανάγκες. Τα αγώγιμα δάπεδα με αντίσταση γείωσης 10 4
Περιοχές χρήσης: Για χώρους όπου τα ηλεκτροστατικά φορτία είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή π.χ. χειρουργεία, ιατρικά εργαστήρια, παραγωγή και αποθήκευση πυρομαχικών που λειτουργούν χώρους με διαλύτες ,κλπ.Χρησιμοποιούνται σε χώρους με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ευαισθησίας ηλεκτρονικών μηχανημάτων όπως χειρουργεία, αξονικούς τομογράφους, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εργαστήρια ηλεκτρολογίας. Τα δάπεδα αυτά είναι κατασκευασμένα από PVC με ενσωματωμένο δίκτυο γραφίτη σε όλο το πλάτος του υλικού. Πλέον τα αγώγιμα δάπεδα είναι ενισχυμένα με 3ης γενιάς πολυουρεθάνη και ρινίσματα γραφίτη μέσα στη μάζα του PVC και καθαρό άνθρακα στην πίσω πλευρά τους ώστε να είναι ασφαλή και να μην χάσουν ποτέ την αγωγιμότητα τους, είναι κατάλληλα για χώρους χειρουργείων, χώρων Η/Υ . Επίσης σε χώρους όπου βρίσκονται ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές ή εύφλεκτα υλικά απαιτείται η τοποθέτηση αγώγιμων δαπέδων. Τοποθετούνται με χρήση αγώγιμης κόλλας πάνω σε πλέγμα από φύλλα χαλκού, το οποίο στη συνέχεια γειώνεται. Έτσι, κάθε στατικό φορτίο που δημιουργείται λόγω τριβής οδηγείται μέσω του δαπέδου και εν συνεχεία του δικτύου χαλκού στη γείωση, αποσοβώντας σημαντικές βλάβες και ατυχήματα σε ευαίσθητες συσκευές και υλικά Εκτός από την αγώγιμη κόλλα και το πλέγμα χαλκού και οι αρμοί σύνδεσης θερμοκολλούνται με ειδικό κορδόνι για την επίτευξη απόλυτης συνοχής και στεγανότητας. Η επίστρωση είναι διαθέσιμη σε μορφή πλακιδίων 61 × 61 πάχους 2mm .Η χρηστική επιφάνεια κυκλοφορίας καθώς και ολόκληρο το πάχος του υλικού προσφέρεται με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή επεξεργασία (πολυουρεθάνης) ώστε να διασφαλίζεται τέλεια και μόνιμη υγιεινή.
Χώροι όπου απαιτείται η τοποθέτηση αγώγιμων/αντιστατικών δαπέδων:
Τοποθέτηση με χάλκινες λωρίδες
Με αγώγιμη κόλλα οι χάλκινες λωρίδες πρέπει να τοποθετηθούν σε κομμάτια 5m. Σε κανένα σημείο του δαπέδου δεν θα πρέπει να υπάρχει απόσταση μεγαλύτερη των 2,5m προς οποιαδήποτε λωρίδα. Οι λωρίδες ενώνονται από μια συνεχή λωρίδα δίπλα στον τοίχο. Αυτή η λωρίδα τοποθετείται περίπου 30
Δείτε όλα τα αρχεία και τις τεχνικές προδιαγραφές | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τοποθετηση-Αγωγιμων-Δαπεδων.pdf | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
SOGEGA-Conduttivo.pdf |